גם נפילה בזמן כניסה לרכב או יציאה ממנו נחשבת לתאונת דרכים, מה שאומר שיש לנפגע זכויות שעומדות לרשותו.

נפילה של נוסע או נהג מרכב בעת עלייה או ירידה ממנו נחשבת לתאונת דרכים לכל דבר ועניין. פעמים רבות זה עשוי להסתיים בחבלה קלה בלבד, אך אם מעורבים בכך שברים, פגיעה ברקמות הגוף, חבלת ראש ומקרים מורכבים יותר, כדאי לפעול על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, שיבטיח פיצוי מהיר יותר וטיפול יעיל יותר בתביעה, זאת להבדיל מתביעה עקב נפילה אקראית ברחוב.

גם נפילה בעת עליה או ירידה מרכב הסעות, רכבת, אוטובוס או כל תחבורה ציבורית נחשבת לתאונת דרכים, ובמסגרתה זכאי הנפגע לפיצוי מטעם חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

כיצד עליכם לפעול אם נפלתם בזמן שעליתם או ירדתם מרכב בחניה או בצד הדרך?

1.     לפנות לקבלת טיפול רפואי- בהקדם האפשרי מומלץ לפנות לקבלת טיפול רפואי. אם החבלה קלה יש לפנות לרופא המשפחה, אך במקרים חמורים יותר או מורכבים מומלץ לפנות לבית החולים.

2.     לפרט את כל נסיבות התאונה- יש לציין בעת הביקור אצל הרופא את כל פרטי התאונה ונסיבות האירוע באופן מדויק. חשוב במיוחד לציין את העובדה שהתאונה אירעה בזמן כניסה או יציאה מהרכב על מנת שחברות הביטוח לא ינסו בהמשך ההליך לערער את אמינותכם מול בית המשפט.

3.     לדווח למעסיק במידה והתאונה נחשבת לתאונת עבודה- אם התאונה
אירעה בזמן שהייתם בדרככם לעבודה או בדרך מהעבודה אל ביתכם היא נחשבת גם תאונת
עבודה. במקרים אלו פרט לפיצוי שמגיע לכם במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים,
אתם זכאים לזכויות נוספות מטעם המוסד לביטוח לאומי. חשוב לדווח על כך בהקדם
למעסיק, על מנת שיוכל להצהיר בטפסים שיש להגיש למוסד לביטוח לאומי ולמסור את
הפרטים הרלוונטיים על התאונה.

4.     לאסוף פרטים מעדים לתאונה- אם היו עדים לתאונת הדרכים, מומלץ לאסוף מהם פרטים בהקדם האפשרי על מנת שישמשו כעדים לתאונה. במקרים רבים חברות הביטוח מנסות להוכיח שהתאונה לא התרחשה במסגרת עליה או ירידה מרכב, מה שיפיל את התביעה במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, כך שאם יש עדים שיכולים לתמוך בגרסה שלכם ולאמת אותה, זה יגדיל את הסיכויים שלכם לממש את זכאותכם באופן מלא.

5.     לתאם גרסאות- חשוב מאוד להציג גרסה אחידה בכל הנוגע לנסיבות התרחשות התאונה הן מול המשטרה והן מול המוסד לביטוח לאומי. סתירה או חוסר תאימות יפגעו באמינותכם ויחבלו בסיכויים שלכם לממש את זכאותכם. זכרו, אתם חייבים לציין באופן מפורש וברור שהנפילה אירעה בעת העליה או הירידה מהרכב. אם תציינו שנפלתם לפני שהגעתם לרכב או לאחר שצעדתם כמה צעדים והתרחקתם ממנו, התביעה במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים תיפול.

6.     דעו מה עשוי להכשיל אתכם- הכירו את המכשולים המשפטיים שעומדים לפניכם, זאת בהמשך לסעיף הקודם. מעידה קלה בלשונכם בעת הצהרה או בדיווח למוסד לביטוח לאומי עלולה לגרום לתביעה שלכם להיראות לא אמינה ולפסול אותה. חשוב לבחור את המלים בקפידה, כך שיציגו באופן חד משמעי שהייתה לכם זיקה לרכב בעת הנפילה, כך שלא מדובר בתאונת נפילה אקראית אלא בתאונת דרכים.

7.     הוכיחו כוונה תחבורתית- במידה ויצאתם מהרכב לאחר נסיעה, ולאחר מכן חזרתם לרכבכם מכיוון ששכחתם את הטלפון הנייד או ששכחתם משהו בתא המטען, ורק אז אירעה הנפילה, היא לא נחשבת לתאונת דרכים. מקרים מסוג זה נדונו בבית המשפט ולא הוכרו כתאונות דרכים מכיוון שלא היה בכך צורך תחבורתי כלשהו, ומטרתכם לא הייתה לסוע ברכב בעת הנפילה.

8. תיאור נסיבות התאונה שאירעה בעת העמסה או פריקה של הרכב- גם נפילה שמתרחשת בעת העמסה או פריקה של הרכב אינה נחשבת לתאונת דרכים, אלא אם הנפילה אירעה בעת היציאה מהרכב לפני הפריקה או ההעמסה או בעת החזרה לרכב לאחר הפריקה או ההעמסה. בית המשפט מטיל משקל כבד על ההגדרות בתחום זה, ולכן חשוב לשים לב כיצד מתארים את נסיבות התאנה. המלים פריקה וטעינה או עליה וירידה מהרכב בזמן הנפילה הנן קריטיות ובעלות משמעות רבה בעניין זה.

9. תיאור נסיבות האירוע בעת העמסה של הרכב לפני נסיעה במסגרת העבודה- במקרים שבהם טכנאי שמעמיס ציוד על רכבו ונוסע החוק נוטה להיות פחות חד משמעי. עבור טכנאי שמגיע למקום העבודה, יורד מהרכב על מנת להעמיס ציוד וכלי עבודה ובעת הירידה הוא נופל ונפצע, חשוב לשים לב לאופן הניסוח ותיאור המקרה. אם בדיווח מודגש שהטכנאי ירד מרכבו לצורך העמסה ונסיעה ניתן להכיר בתאונה כתאונת דרכים, אך אם יוריד את הפרט החשוב שמציין שהוא העמיס ציוד לצורך נסיעה לא ניתן יהיה להכיר בזכאותו לתבוע במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. עם זאת, במקרים אלו ניתן להכיר בתאונה גם כתאונת עבודה. שוב, גם במקרים אלו קם ונופל דבר על ניסוח הדברים, שיכול לפתור מחלוקות שונות ולאפשר לנפגע לקבל את מלוא הפיצויים שמגיעים לו.

10 .אף פעם לא מאוחר מידי- גם אם התחלתם בהליך התביעה לבד, אף פעם לא מאוחר מידי. ייתכן שיש דברים שניתן לדייק או לשנות. פנו לעורך דין מקצועי לקבלת ייעוץ וחוות דעת כדי לבחון האם פעלתם נכון וכיצד עליכם להמשיך לפעול מכאן.

לסיכום,

אם נפלתם או מעדתם בזמן שעליתם או ירדתם מרכבכם, כנראה שמגיעים לכם פיצויים. על מנת להוכיח את זכאותכם לתבוע במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ולקבל יותר כדאי לפעול במהירות, אך גם בזהירות.

לשם כך מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בתאונות דרכים ויכול להדריך אתכם כיצד לפעול ומה לומר. עורך דין מקצועי יוכל לייצג אתכם מול המוסד לביטוח לאומי ובבית המשפט ולהבטיח לכם את מרב הסיכויים לממש את מלוא הזכויות שמגיעות לכם על פי חוק.

מכיוון שתאונות מסוג זה נחשבות למעט מורכבות, ולו רק בגלל שהפרטים הקטנים הם שעושים את ההבדל ומכריעים בנדון, אל תוותרו על ייצוג מקצועי של עורך דין, שיוכל ללוות אתכם לאורך כל הליך התביעה ולכוון אתכם כך שתקבלו את כל מה שמגיע לכם.